Εργασία στο σπίτι: Η νέα τάση

Εργασία στο σπίτι: Η νέα τάση

Το γραφείο, τόσο ως έπιπλο όσο και ως λειτουργία, δεν είναι μια ξένη έννοια μέσα στον χώρο του σπιτιού. Σε κάθε σπίτι, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μια γωνιά φιλοξενεί την έννοια του γραφείου και υλοποιείται είτε από κάποιο κανονικό έπιπλο γραφείου, είτε από αυτοσχέδιες κατασκευές, τραπέζια κλπ. Στις μέρες μας, ωστόσο, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χώρο αυτό, καθώς πολλοί από εμάς πρέπει να εργαστούμε από το σπίτι και να είμαστε παραγωγικοί.

Καθώς το γραφείο ήταν μια δευτερεύουσα λειτουργία και η έλλειψη χώρου είναι συνήθης, η θέση του συχνά βρίσκεται σε ενιαίους χώρους, όπως στο σαλόνι ή σε κάποιο υπνοδωμάτιο. Τώρα όμως που αποκτά πρωτεύων χαρακτήρα, χρειάζεται να έχει αντίστοιχη θέση στο σπίτι. Ας δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτόν τον χώρο εργασίας, όταν το ξεχωριστό δωμάτιο δεν υπάρχει ως επιλογή.


  • Επιφάνεια εργασίας
  • Επιλέγουμε ένα έπιπλο με ικανοποιητικές διαστάσεις, ανάλογα με την φύση της εργασίας μας, το οποίο μπορεί να μην είναι κατ’ανάγκη γραφείο. Ένας πάγκος, ένα φαρδύ ράφι, ένα τραπέζι ή ένα αυτοσχέδιο γραφείο από ραφιέρες μπορούν να παίξουν ικανοποιητικά αυτό τον ρόλο. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά σαν χώρος εργασίας και να μην συγκεντρώνει άλλες λειτουργίες (πχ. τραπέζι φαγητού κλπ).

  • Καρέκλα
  • Επιλέγουμε ένα κάθισμα το οποίο προορίζεται για πολύωρη χρήση, με κατάλληλο σχεδιασμό. Μια απλή καρέκλα τραπεζαρίας πολλές φορές δεν είναι ικανοποιητική για τέτοια χρήση. Είναι, επίσης, πιθανό, το ελκυστικό design να μας ξεγελάσει οπτικά, καθώς μπορεί μία καλαίσθητη καρέκλα να έχει σχεδιαστεί για άλλες χρήσεις και λειτουργίες και να μην είναι κατάλληλη για πολύωρη χρήση.

  • Διαχωριστικό / Προσανατολισμός
  • Το πιο δύσκολο σε ένα σπίτι όπου το γραφείο είναι κομμάτι ενός χώρου, πχ του σαλονιού, είναι η έλλειψη δυνατότητας απομόνωσης. Αν και ηχητικά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί, οπτικά, μπορούμε είτε με τον κατάλληλο προσανατολισμό, είτε με την χρήση διαχωριστικών να καταφέρουμε ένα είδος απομόνωσης από τον υπόλοιπο χώρο. Τοποθετώντας το γραφείο να “βλέπει” σε έναν τοίχο ή ένα παράθυρο, αμέσως περιορίζουμε το οπτικό μας πεδίο ως προς το φόντο και μειώνουμε την οπτική φασαρία, κάτι που βοηθά στην συγκέντρωση.
    Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ανάλογα με τον χώρο μας, μπορούμε να επιλέξουμε ένα κινητό, ελαφρύ διαχωριστικό το οποίο θα μας απομονώσει κάποιες ώρες. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό μας και την αισθητική μας μπορούμε να βρούμε ή να κατασκευάσουμε διαχωριστικά από ξύλο, ύφασμα, ρυζόχαρτο ή και μέταλλο. Μια τέτοια κατασκευή θα βοηθήσει και ως φόντο για την αυξημένη ανάγκη video calls που πλέον καταγράφεται.

  • Διακόσμηση
  • Αν και μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια, η διακόσμηση του χώρου εργασίας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγικότητά μας. Μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, απαλλαγμένη από περιττά αντικείμενα, βοηθά σημαντικά στην συγκέντρωση. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε μικρές πινελιές για να κάνουμε το γραφείο μας λειτουργικό και ευχάριστο. Ένα μικρό φυτό, ένα χρωματιστό κάδρο, κάποια αξεσουάρ γραφείου δημιουργούν έναν μικρο- χώρο εργασίας που μας δημιουργεί την κατάλληλη διάθεση.

    Στις μέρες μας, η εργασία από το σπίτι γίνεται μία τάση που κερδίζει έδαφος. Μεγάλες εταιρείες επιλέγουν αυτόν τον τρόπο συνεργασίας για λόγους ασφαλείας, αλλά και για οικονομικούς πλέον λόγους. Ιδανικά, ένα δωμάτιο αφιερωμένο και σχεδιασμένο κατάλληλα σε αυτή την λειτουργία είναι αυτό που χρειάζεται κάθε σπίτι. Ωστόσο, το έξυπνο design εμπνεόμενο από τα co-working spaces και τα open offices, μπορεί να βρει λύσεις σε κάθε χώρο και αυτή η νέα ανάγκη να εξυπηρετηθεί σε κάθε περίπτωση.

    No Comments

    Post A Comment